Skip to main content

Wanneer u in zonnepanelen investeert heeft dit tot gevolg dat u gevoelig bespaart op uw energiefactuur. Als u aan batterijopslag doet, gebruikt u alle hernieuwbare energie van uw zonnepanelen nog optimaler.
Batterijopslag
De prijzen van batterijopslagsystemen dalen momenteel veel sneller dan eerder werd verwacht. De verklaring ligt bij de groeiende markt voor consumentenelektronica en de stijgende vraag naar elektrische wagens. Grote spelers in Azië, Europa en de Verenigde Staten produceren op een steeds grotere schaal lithium-ion batterijen. Het mag dan ook geen verrassing heten dat de prijs van opslagbatterijen vandaag is gedaald tot amper 230 dollar per kWh. In 2010 was dit nog bijna 1.000 dollar per kWh.

Rendabel voor eindgebruiker?

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat opslag vandaag al een interessante investering kan zijn voor particuliere eindgebruikers, omdat de prijs in het piekverbruik hierdoor kan zakken. Door de dalende prijzen speelt batterijopslag een steeds belangrijkere rol in de energiemarkt. Betreft het vandaag nog een nichemarkt, dan is het de verwachting dat batterijopslagsystemen er in de toekomst voor zullen zorgen dat conventionele stroomgeneratoren vervangen zullen worden omwille van een hogere betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Het wijzigende juridische kader draagt er bovendien toe bij dat het voor huishoudens steeds aantrekkelijker wordt om de geproduceerde zonne-energie op te slaan in een batterijsysteem in plaats van deze op het net te injecteren. Volgens McKinsey zal de markt van de batterij-opslag blijven groeien. Tenslotte sluit men niet uit dat de combinatie van zonnepanelen en batterijopslag met een kleine elektrische stroomgenerator reeds over enkele jaren (en dus niet pas over enkele decennia, zoals oorspronkelijk verwacht) een economisch rendabele investering zal blijken, zeker als de stijgende trend van de energieprijzen zich blijft doorzetten.
Bron: McKinsey, “Battery storage: the next disruptive technology in the power sector”

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply