Skip to main content

Vlaams energieminister Bart Tommelein wil tussen 2020 en 2030 de productie van zonne- en windenergie in Vlaanderen bijna verdubbelen. Dat meldt De Tijd.
Indupol
Tommelein legde het Ontwerp Vlaams Energieplan voor de periode 2021-2030 zopas op de Vlaamse regeringstafel. Hieruit blijkt dat in 2030 niet minder dan 13% van de Vlaamse Energieproductie moet voortkomen uit hernieuwbare energiebronnen. Dit is dubbel zoveel als in 2016.

Wind en zon

Op basis van prognoses van het Vlaams Energieagentschap moet de productie van hernieuwbare energie in Vlaanderen tussen 2021 en 2030 met een vijfde stijgen tot 28.333 GWh. Minister Tommelein rekent vooral op zonne- en windenergie om deze doelstelling te verwezenlijken. De productie van beide hernieuwbare energiebronnen dient het volgende decennium met driekwart te stijgen, waardoor ze samen 40 procent van de totale hernieuwbare energieproductie in Vlaanderen zullen uitmaken, of bijna het dubbele van het huidige aandeel.

6,4 miljoen extra zonnepanelen

De verwachting is dat de productiekosten van energie uit zon en wind verder zullen blijven dalen. Daarom wil minister Tommelein het investeringstempo uit het huidige Energieplan aanhouden. Op deze manier moeten er tussen 2016 en 2020 in het totaal 6,4 miljoen zonnepanelen bijkomen.
“In Limburg liggen zonnepanelen op 6,6% van de geschikte daken. Dus is nog meer dan 93 procent van de ruimte onbenut”, legde Tommelein vorige week uit in het Vlaams Parlement. “In West-Vlaanderen is dat zelfs meer dan 96%.”
Bron: De Tijd, 4 juli 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply