Skip to main content

Van januari tot eind mei werden al 6938 premie-aanvragen ingediend voor een thuisbatterij. De wachttijd voor het beoordelen van die aanvragen is reeds opgelopen tot 6 maanden. Op vraag van Robrecht Bothuyne (CD&V) gaf minister van Energie Zuhal Demir een update over de aanvragen. Ten opzichte van de vorige tussenstand van eind april is het aantal aanvragen met 1850 gestegen.

Al voor 10 miljoen euro aanvragen ingediend, voornamelijk in Antwerpen

De aanvragen die dit jaar reeds zijn ingediend, zijn goed voor zo’n 10 miljoen euro. De meeste aanvragen werden, zoals in de vorige tussenstand, ingediend in provincie Antwerpen. Ook nu komt Oost-Vlaanderen op de tweede plek.

Nog geen aanvragen goedgekeurd van 2022

Hoewel er al een fors aantal aanvragen is ingediend dit jaar, zijn er nog geen aanvragen die dateren uit 2022 goedgekeurd. Er zijn dit jaar wel al 7008 aanvragen van vorige kalenderjaren goedgekeurd. Door de sterke toename van de premie-aanvragen, is de doorlooptijd immers opgelopen tot 5 à 6 maanden.

In 2020 moesten er bijvoorbeeld maar een 300-tal dossiers behandeld worden. Tegen het einde van 2021 is dit aantal echter zo gestegen dat er tussen 1 april en 31 december 2021 maar liefst 18 000 dossiers werden ingediend. Het personeelstekort om de aanvragen te behandelen sleepten even aan, maar is nu op snelheid gekomen. Niettemin blijft de doorlooptijd toch ongeveer 6 maanden. De voornaamste reden waarom een aanvraag wordt geweigerd is het dubbel indienen van het dossier. Daarnaast worden veel aanvragen te laat ingediend.

Bron: Solarmagazine.nl, 13 juli 2022.

Leave a Reply