Skip to main content

Door de afschaffing van gratis stroom vanaf dit jaar zou een doorsnee gezin zijn elektriciteitsfactuur per jaar met zo’n 80 tot 100 euro zien stijgen. In de praktijk blijkt de schade echter mee te vallen. De meeste leveranciers verhogen, op basis van nieuwe prijzen die sinds gisteren beschikbaar zijn, hun prijs met ongeveer 20 euro.
Het Belang Van Limburg nam de proef op de som en berekende elektriciteitsprijzen voor een doorsnee gezin met drie personen uit Hasselt (jaarverbruik 3.500 kWh). Essent (826 euro) biedt de goedkoopste stroom, gevolgd door Comfort Energy (840 euro). Ze verhoogden hun prijs respectievelijk met 13 en 8 euro. De meeste andere leveranciers verhoogden hun prijzen met 20 tot 40 euro.
“Verrassend, maar dat is de concurrentie die speelt”, zegt Dirk Van Evercooren (Vreg). “De leveranciers hebben de afschaffing van de gratis stroom niet volledig doorgerekend aan hun klanten.” In maart wordt er wel een ‘echte’ prijsstijging doorgevoerd, de zogenaamde Turteltaks die een doorsnee gezin 100 euro per jaar meer kost. Het blijft in ieder geval lonend om de prijzen te vergelijken, want het verschil tussen de goedkoopste en duurste leveranciers bedraagt meer dan 300 euro voor elektriciteit en 500 euro voor aardgas.
Bron: Het Belang Van Limburg

Leave a Reply