Skip to main content

Steeds meer burgers, scholen, organisaties, lokale besturen en kmo’s zijn gemotiveerd om een actieve rol te spelen op de energiemarkt. Ze willen meer eigenaarschap en medezeggenschap in de energietransitie en minder afhankelijk zijn van (commerciële) energieleveranciers. Dit is vanaf juli 2022 onder meer mogelijk in de vorm van ‘persoon-aan-persoonverkoop’.

Persoon-aan-persoonverkoop is een vorm van energiedelen, waarbij de ene actieve afnemer zelf opgewekte en in het net geïnjecteerde energie verkoopt aan een andere actieve afnemer.

Peer-to-peerhandel

Een actieve afnemer neemt niet gewoon energie af van het net, maar produceert zelf energie. De regelgeving vanaf juli 2022 laat nu ook toe dat hij zijn ‘overschot’ dat hij anders in het net zou injecteren, rechtstreeks aan een andere persoon verkoopt, bijvoorbeeld aan een buur, vriendin of familielid. Dat heet peer-to-peerhandel of persoon-aan-persoonverkoop. Gratis wegschenken mag ook.
Aan actieve afnemers worden weinig voorwaarden opgelegd. In principe kan iedereen die aangesloten is op het distributienet, plaatselijk vervoersnet of gesloten distributienet een actieve afnemer zijn. Dat kunnen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen zijn (burgers, lokale overheden, kmo’s tot grote ondernemingen). Maar de activiteit die ze uitoefenen als actieve afnemer mag niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit is.
Opgelet: wanneer de energie tegen een kostprijs wordt verkocht aan twee of meerdere eindafnemers moet de verkopende partij een leveranciersvergunning aanvragen bij de VREG. Hij kan ook beroep doen op een bestaande leverancier die als tussenschakel optreedt tussen de verkoper en de afnemers. In het kader van ‘peer-to-peerhandel’ is enkel een 1 op 1 relatie vrijgesteld van leveranciersvergunning.

Regelgevend kader

In de prijsafspraken die u in het kader van ‘peer-to-peerhandel’ met uw afnemer maakt, bent u in principe vrij. Dat vernam iLumen na contactopname met het Kabinet van Vlaams energieminister Zuhal Demir. “Directe peer-to-peerhandel houdt een rechtstreekse verkoop in van 1 afnemer naar 1 andere afnemer. Er worden in het Energiedecreet hierover geen bepalingen opgenomen over de prijszetting”, klinkt het.
“Let wel: het decreet stelt dat energiedelen het “kosteloos” toewijzen inhoudt van de in het net geïnjecteerde energie.  Op die manier kunnen burgers die samen investeren in een collectieve installatie op basis van een verdeelsleutel dus kosteloos beroep doen op de opgewekte energie bijvoorbeeld a rato van het investeringsbedrag.”
Bron: contactopname Kabinet Zuhal Demir en Energiesparen.be

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Vme Degenenpoort schreef:

    Beste, wij hebben zonnepanelen liggen voor de algemene delen van. 3 appartementen. Kunnen wij de overtollige opgewekte stroom die niet verbruikt zal worden wegschenken aan de drie appartementen? Zo ja hoe moeten we te werk gaan?

Leave a Reply