Skip to main content

Een investering in zonnepanelen moet minimaal dertig jaar meegaan. Dat doe je niet zomaar. Stel dus een aantal kritische vragen voor je een installatie bestelt.

 

Welke productgarantie wordt er geboden? Zichzelf respecterende fabrikanten die kwaliteitsproducten verkopen, bieden tien jaar garantie op hun panelen. Stel je niet tevreden met een garantie van vijf jaar.

Welke opbrengstgarantie wordt er geboden? Doorheen de tijd neemt de opbrengst van zonnepanelen lichtjes af. Kwaliteitsproducten garanderen na tien jaar nog 90 procent van de opbrengst en na 25 jaar nog 80 procent. Een verzekerde opbrengstgarantie, die afgedekt wordt door een verzekeringsmaatschappij, is hier het veiligst. Niemand garandeert immers dat de producent in kwestie over 25 jaar nog zal bestaan.

Welke energietolerantie wordt er gegarandeerd? Niet elk zonnepaneel heeft exact het vooropgestelde vermogen (bijv. 190 wattpiek). De meeste producenten aanvaarden tolerantiemarges van -3% /+3%. Bij de betere zonnepanelen is de tolerantiemarge gelijk aan – 0/+5 watt.

Welke kosten zijn er voor herstellingen en onderhoud? Qua onderhoud volstaat een grondige reinigingsbeurt eenmaal per jaar. Je kan dat onderhoud zelf doen of er een professioneel onderhoudscontract voor afsluiten. Vooral de invertor of omvormer van de installatie is onderhevig aan slijtage. De verwachte levensduur bedraagt +/- 15 jaar. De kostprijs van de vervanging varieert naargelang de grootte en ligt voor particulieren tussen 800 en 1.300 euro.

Leave a Reply