Skip to main content

De zomer is bijna voorbij, maar toch is het voor heel wat Vlamingen een ideaal moment om zonnepanelen te installeren. Ondanks het wegvallen van de subsidies zijn ze vandaag de helft goedkoper.

“Je betaalt vandaag nog maar de helft van wat je tien jaar geleden betaalde”, legt Steven Rosseel, expert zonnepanelen bij vastgoedontwikkelaar Re-Vive, uit aan VTM Nieuws. “Bovendien gaan nieuwe zonnepanelen vandaag ook langer mee dan vroeger – in de meeste gevallen zo’n 20 jaar – en heb je de investering na 8 à 10 jaar al terugverdiend.”
Wie interesse heeft in zonnepanelen kan een kijkje nemen op de Zonnekaart van Vlaanderen. “Die tool geeft aan hoeveel de installatie ongeveer zou kosten en hoe lang het zou duren voor je deze investering er uit haalt”, zegt Rosseel. Verder geeft de website ook een schatting van het aantal zonnepanelen dat er op je dak kunnen liggen en hoeveel ze kosten.
Zuiden?
Een andere tip gaat over de idee dat zonnepanelen altijd exact naar het zuiden gericht moeten zijn. De expert zonnepanelen bij Re-Vive relativeert: “Het zuiden moet inderdaad je mikpunt zijn voor een ideaal rendement. Maar zolang de richting van je zonnepanelen zich in de ‘vork’ tussen zuidoost en zuidwest bevindt, zit je eigenlijk goed. De hellingsgraad is trouwens even belangrijk. Idealiter moeten ze op een hoek van 30° staan. En dat is niet altijd vanzelfsprekend: als je een plat dak hebt, is dat gemakkelijk te realiseren, maar met een schuin dak is het vaak heel wat moeilijker.
Aanpassen gedrag

Een klein dak is bovendien niet meteen een nadeel benadrukt Rosseel. “Het is belangrijk niet meer energie te produceren dan je consumeert, daar haal je bijna geen voordeel uit.” Heel wat gezinnen passen hun stroomverbruik bovendien ook niet af op de zonnepanelen die een energiepiek rond de middag. “Om die piek op te vangen, gebruik je best timers of slimme huishoudtoestellen zodat de wasmachine in de namiddag draait en niet ’s avonds.”
Batterij?

Een andere optie is om te investeren in een batterij die de opgewekte energie kan opslaan. “Het voordeel van zo’n batterij is dat alle extra energie die je niet consumeert toch wordt opgeslagen. Maar voor alle duidelijkheid: een batterij is geen echte must. Je haalt er natuurlijk een hoger rendement mee, maar daar staat wel een stevige investering tegenover”, zegt de specialist.
Bron: VTM Nieuws

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply