Skip to main content

Zonnepaneleneigenaars met een digitale meter kunnen hun overschotten aan zonneproductie verkopen aan hun elektriciteitsleverancier. Belangrijk is dat zij hiervoor een specifiek terugleveringscontract afsluiten. 
De Tijd weet dat u in Vlaanderen om elektriciteit van het net af te nemen gemiddeld zo’n 25 tot 27 cent per kWh betaalt. Terugleveringstarieven liggen gemiddeld zo’n vijf keer lager dan de afnametarieven.
Consultancybedrijf Sia Partners stelde vast dat de tarieven voor teruglevering tussen januari en mei gemiddeld met 22 procent toenamen. In januari lag het tarief nog tussen 3,5 en 4,6 cent per kWh, in mei zagen we een range van 3,5 tot 5,7 cent. Bovendien lijken de afnameprijzen te stagneren.
Het aantal leveranciers dat terugleveringscontracten aanbiedt is in Vlaanderen gestegen van 8 naar 18. Toch doen er voorlopig 14 partijen nog steeds niet mee.
Belangrijk om weten is dat u niet verplicht bent om aan dezelfde energieleverancier uw overtollige stroom te verkopen als van wie u stroom van het net afneemt. Sterker nog: allicht kan u uw energiefactuur optimaliseren door voor een aparte leverancier voor afname en injectie te kiezen.
De grootste besparing is op dit moment realiseren aan de afnamekant. In maart bedroeg volgens Sia Partners het verschil tussen het goedkoopste en duurste afnamecontract 35 procent, wat een besparing van 92 euro oplevert. In dezelfde maand was het verschil tussen het hoogste en laagste terugleveringstarief 46 procent, wat correspondeert met slechts 37 euro verschil in de eindafrekening.
Op de website van energieregulator VREG kan u met de V-test nagaan wat de meest interessante injectie- en afnamecontracten voor uw situatie zijn.
Bron: Tijd.be, 31 mei 2021

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply