Skip to main content

Wie in Wallonië zonnepanelen heeft, zal pas vanaf 2019 een netvergoeding moeten betalen. Dat is een jaar later dan voorzien. Dat heeft de Waalse energieregulator (Cwape) bekendgemaakt. Het jaar uitstel komt er omdat de regulator wacht op de goedkeuring van een ontwerpdecreet over de tariefmethodologie voor de distributienetbeheerders.

In Vlaanderen bestaat er al sinds midden 2015 een netvergoeding of prosumententarief voor het gebruik van het distributienet. In Wallonië zou men een gelijkaardige vergoeding invoeren vanaf 2018. Maar er komt dus een jaar uitstel. De Waalse energieregulator zegt dat het in het huidige wettelijke kader moeilijk een nieuwe tariefmethodologie voor 2018 kan voorstellen.
Momenteel maken in Wallonië zo’n 121.000 eigenaars an zonnepanelen gebruik van het net om niet alleen energie af te nemen, maar ook om de zelf opgewekte energie op het net te zetten. Door het voordeel van een terugdraaiende teller nemen zij een kleiner deel van de kosten voor het netgebruik op zich. De invoering van de netvergoeding moet dat wat compenseren. Maar voor de invoering van die netvergoeding is een stabiele wettelijke basis nodig.
Bron: Het Laatste Nieuws

Leave a Reply