Skip to main content

De Waalse gemeente Crisnée wil haar inwoners en bedrijven via een micronetwerk zelf van energie voorzien. De elektriciteit, afkomstig van een windmolen en zonnepanelen, zou de inwoners vrijwel niets kosten, weet Het Laatste Nieuws.
Crisnée, gelegen in de provincie Luik, telt zo’n 3.400 inwoners en wil in het kader van het project ‘Power For You’ zo’n 2,5 miljoen euro investeren in een windmolen en duizend vierkante meter extra zonnepanelen. Het doel is om via een micronetwerk energie aan te leveren aan de hele gemeente. De uitwerking van dit project zou meteen een Belgische primeur betekenen.
“We willen geen winst maken, dus de elektriciteit zal nagenoeg niets kosten”, zegt burgemeester Philippe Goffin. “Inwoners zijn niet verplicht om mee te doen. Ze kunnen ook bij hun huidige energieleverancier blijven. Maar dan zal hun factuur wellicht 25 tot 30 procent duurder zijn.” Deelnemers dienen uiteraard wel nog steeds transport- en gebruikskosten te betalen.

Decreet

Enig voorbehoud voor de realisatie van het project in Crisnée situeert zich wel nog op juridisch vlak. In maart wordt in Wallonië een decreet gestemd dat de oprichting van een energiegemeenschap mogelijk zou maken. Als daar het licht op groen wordt gezet, kan Crisnée het plan gaan uitvoeren. Als opstartdatum wordt 2021 of 2022 vooropgesteld.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • Elaabedy schreef:

    Ik kreeg een advieseur bij mij thuis en hij vond eerder zijn keuze zelfzeker over het aanbod, terwijl mijn noden anders waren. Hij leek niet eens te luisteren naar wat de klant hem vroeg.
    Op deze manier zal de firma minder presteren voor verkoop met tevreden klanten.

Leave a Reply