Skip to main content

Het aandeel van de gezinnen in Vlaanderen die van energieleverancier veranderen, plafonneert. Een recente rondvraag van de Vlaamse energieregulator (Vreg) leert dat tussen de 20 en 30 procent van de gezinnen aan de zijlijn blijft staan.
28 procent van de gezinnen is nog nooit van energieleverancier veranderd, 19 procent heeft geen enkele interesse om op zoek te gaan naar informatie over de energiemarkt en 22 procent van de gezinnen heeft zich niet de moeite getroost om zijn energiefactuur te bekijken.
Energiefactuur

‘Onverschillig’

Het zijn drie resultaten uit een recente rondvraag van de Vreg waarin gepeild wordt hoe circa 1.000 gezinnen in Vlaanderen tegen de energiemarkt aankijken. En het zijn meteen drie signalen die wijzen op een zeer passieve houding van een behoorlijk grote groep gezinnen in Vlaanderen tegenover de vrijgemaakte energiemarkt. Dirk Van Evercooren, woordvoerder van de Vreg, wond er tijdens de voorstelling van de resultaten van de enquête geen doekjes om. ‘Een toenemend aantal gezinnen lijkt onverschillig te staan tegenover de energiemarkt’.
Een opmerkelijke vaststelling dertien jaar na de liberalisering van de elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen inclusief vele acties en oproepen – onder meer van de Vreg – om de energieverbruikers aan te zetten om hun energiefactuur in het oog te houden en hun profijt te halen uit het vergelijken van de aanbiedingen van de leveranciers.
Teken aan de wand is de manier waarop de verbruiker omgaat met zijn energiefactuur. Naast de 22 procent die zijn factuur niet bekijkt, geeft nog eens 35 procent van de ondervraagde gezinnen aan het zeer oppervlakkig te bekijken.

Raadsel

Voor Dirk Van Evercooren van de Vreg is het een raadsel. ‘Ruim de helft van de gezinnen zegt dat de kosten voor stroom en gas een flinke hap nemen uit het gezinsbudget maar het zet hen niet aan om die energiekosten grondig op te volgen’.
Opmerkelijk is dat aan de andere kant van het spectrum de gezinnen die er geen problemen meer mee hebben om de ene energieleverancier voor de andere in te ruilen, almaar actiever worden. Zo is de groep die al meerdere keren van stroomleverancier heeft gewisseld alweer groter geworden.
Het ziet er ondanks al deze wissels naar uit dat het jaartotaal dit jaar lager zal liggen dan in het recordjaar 2016. ‘Het ziet er naar uit dat we dit jaar niet op het recordniveau van vorig jaar gaan eindigen, maar wel op een hoog niveau’, stelt Van Evercooren. Dit jaar werden er tot eind september al 509.840 wissels voor een elektriciteitscontract bij de gezinnen en bedrijven. Verwachting is dat voor heel het jaar het aantal wissels zal uitkomen op 600.000, tegenover iets meer dan 674.000 in 2016.

Besparing

Het bedrag dat een gezin kan besparen door van elektriciteitsleverancier te wisselen bleef gelijk, becijferde de Vreg. De gemiddelde besparing bedraagt 93 euro voor wie opteert voor het goedkoopste tarief. Voor aardgas ligt de besparing dit jaar iets hoger. De gemiddelde besparing bedraagt 180 euro. Dat is 26 euro meer dan in 2016.
Bron: De Standaard, 7 november 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply