Skip to main content

TESSENDERLO – Futech is een specialist in zonnepanelen, batterijopslag en laadinfrastructuur op de Belgische residentiële en industriële markt. De onderneming uit Tessenderlo begon in 2008 en heeft in de voorbije 15 jaar meer dan 30.000 projecten gerealiseerd, goed voor een geïnstalleerd vermogen van zo’n 300 MW! En dat wordt gevierd met een extra feestelijke editie van de Open Bedrijvendag! Er is voor groot en klein heel wat te beleven en… te winnen!

Futech is natuurlijk niet de enige onderneming die actief is op de markt van de hernieuwbare energie maar ze doen het wel als ingenieurs: “Klopt”, vertelt zaakvoerder Ismaël Ben Al-Lal, “we verkopen, installeren en onderhouden zonnepanelen maar dat doen we vanuit een ingenieursbenadering. Het is dus méér dan alleen maar installeren: we denken mee met de klant en gebruiken een eigen Energy Management Systeem om het maximale uit de zonnepanelen te halen.”

Klinkt allemaal heel goed dus en wat ook interessant is: Futech presenteert naast conventionele koopformules ook huurformules voor zonnepanelen, batterijopslagsystemen en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Interessant omdat je op een kleine borg na, niets hoeft te investeren. De panelen worden bij je thuis geïnstalleerd en verder zijn alle onderhoud of herstellingen voor rekening van Futech.

Nog interessanter is dat het bedrag dat je daarvoor elke maand betaalt, voor 20 jaar vast ligt. Je weet dus precies wat je elektriciteit je in de komende 20 jaar kost en dat in tijden van stijgende energieprijzen. En verder heb je helemaal geen zorgen want het beheer zit volledig bij Futech. Laat de zon maar schijnen!

Passie voor innovatie

Futech: het zijn topingenieurs en zo denken en werken ze. Oprichter, zaakvoerder en ingenieur Ismaël Ben Al-Lal startte met Futech na zijn deelname aan de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens dat in Australië gereden wordt. Innovatie en passie voor hernieuwbare energie zitten al 15 jaar in het DNA van Futech. Aandacht voor People,Planet, Profit & last but not least, Persistence!

En helemaal in de lijn van die continue zoektocht naar innovatie, lanceert Futech een nieuw product. Ook nog op Open Bedrijvendag want de verjaardag wordt in stijl gevierd. Het nieuwste item is een bidirectionele laadmodule en daar past natuurlijk een woordje uitleg bij. “In een paar woorden: met die module kan je je elektrisch voertuig als thuisbatterij gebruiken. Als je ’s avonds na een werkdag thuis komt kan je je elektriciteit van het net halen. Maar dat kost geld. Met de bidirectionele laadmodule schakel je daarvoor de batterij van je elektrische auto in. Dat kan want zo’n batterij heeft snel zo’n 70 kWh opslag en dat is ruim voldoende voor de stroomvoorziening van een modaal gezin gedurende een volle week. Heel interessant dus voor ondernemingen en hun werknemers: zij kunnen de auto overdag opladen op het werk en ’s avonds de stroomopslag voor huishoudelijk gebruik aanwenden.

Demo’s, wedstrijden, proefdaken, jobstand…

De 15de verjaardag wordt dus in stijl gevierd: “Het wordt een heel leuke ervaring voor volwassenen en kinderen. Gidsen verzorgen doorlopend rondleidingen en we hebben een display met de zonnewagen van het Belgian Solar Team. Plus er zijn heel wat wedstrijden. De prijzen zijn niet min want je kan een thuisbatterijenpakket winnen naast andere speciale acties. Er is ook een STEM-corner waar kinderen met proefjes en kleurplaten meer te weten komen over science, technology, engineering en mathematics! Maar ze kunnen ook met onze mascotte op de foto.”

Verder zijn er demo’s van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen, een montage van zonnepanelen op een proefdak en testen voor kwaliteitscontrole.” Bij de jobstand kunnen mensen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, vragen stellen: “Die worden allemaal beantwoord want Futech is altijd op zoek naar nieuwe medewerkers. Stagairs en studenten zijn overigens ook heel welkom.”

PV Dokter OBD 2017

‘Ambities liggen hoog’

Thomas is verantwoordelijk voor de marketing bij Futech en kent dus alle in’s en out’s van de onderneming: “Ik ben intussen 8 jaar in dienst bij Futech en dat heeft me de kans gegeven om het bedrijf te zien evolueren. We zijn immers enorm gegroeid en onze ambities liggen hoog. De Open Bedrijvendag is een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen en te zien wat er allemaal bij ons gebeurt. Plus de wedstrijden zijn heel interessant. Ik zou zeggen: tot zondag!”

Bron: De Zondag, 24 september 2023