Skip to main content

Op 1 januari 2019 start de uitrol van de nieuwe digitale meters in de Vlaamse huishoudens. Het ziet er echter naar uit dat de eigenaars van deze meters niet vanaf dag één een beroep zullen kunnen doen op alle mogelijke functionaliteiten.
digitale meter
Volgens De Standaard is het immers nog even wachten op een aantal apps die een grote meerwaarde kunnen vormen, zoals bijvoorbeeld een app die het mogelijk maakt de overproductie van zonnepanelen te verkopen. De reden hiervoor is vertraging bij softwareleverancier Atrias. De software voor de digitale meter had halfweg juni 2016 reeds klaar moeten zijn en is bedoeld als een centrale databank die meterstanden en andere informatie uitwisselt tussen de distributienetbeheerders en energieproducenten. Vermoedelijk zal de nieuwe software pas klaar zijn in 2020.

Digitale meter niet verplicht?

De software zal met andere woorden niet klaar zijn bij de start van de uitrol van de digitale meters op 1 januari 2019. Voor Vlaams Parlementslid Rob Beenders (SP.A) staat het vast dat de digitale meter niet verplicht mag worden zolang de nieuwe software niet operationeel is. “Zolang dit niet is uitgeklaard en de Vlaming niet weet wat de impact op zijn stroomfactuur is, is het onverantwoord te starten met de uitrol van de digitale meters”, klinkt het.
In een reactie gaf Tommelein reeds aan dat hij aandringt op meer spoed maar ook dat hij geen bevoegdheid heeft over de netbeheerders. Hij is alvast vragende partij voor een nieuwe kosten-batenanalyse.
Bron: De Standaard, 26 april 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

  • ANDRE schreef:

    ok die brol staat er nog niet,
    de miserie begint al,en de consument moet dat vertrouwen?

Leave a Reply