Skip to main content

Het opkoopprogramma via de ‘Turteltaks’ doet de schuldenberg van zonnepanelen krimpen tot het niveau van vijf jaar geleden.
Tommelein
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) zal opnieuw voor 130 miljoen euro aan groenestroom- en warmtekrachtcertificaten opkopen. Hij doet dat met de opbrengst van de energieheffing die vroeger bekendstond als de ‘Turteltaks’ en die Tommelein in 2018 verlaagde tot 5 euro per jaar per gezin.
De grote overschotten aan groenestroom- en warmtekrachtcertificaten waren de erfenis van de oversubsidiëring van zonnepanelen tot vijf jaar geleden. Daardoor ontstond een groot onevenwicht op de markt voor die certificaten. De netbeheerders raakten er niet meer vanaf. De Vlaamse overheid koopt ze nu op, waarna ze vernietigd worden.
Zo smelt de schuldenberg verder weg. De voorbije jaren werd al voor 427,7 miljoen aan groenestroomcertificaten en 226,6 miljoen aan warmtekrachtcertificaten opgekocht. Met de extra inspanning daalt het overschot naar het niveau van zowat  vijf jaar geleden.

Van tien naar vier miljoen

De schuldenberg is nog niet helemaal weg. Er zullen eind dit jaar nog ongeveer vier miljoen groenestroomcertificaten in de markt zijn, terwijl het ideale niveau tussen 2 en 2,3 miljoen ligt. Maar er is al een hele weg afgelegd. In 2016 waren er nog tien miljoen certificaten in de markt.
Voor warmtekracht is de daling nog opvallender. Vorig jaar was er nog een record van 16 miljoen certificaten in omloop. Daar blijven er eind dit jaar nog 5 miljoen van over.
‘De markt komt weer in evenwicht’, zegt  Tommelein. De verlaagde Energieheffing wordt overigens niet alleen gebruikt om het overschot aan certificaten weg te werken. De Vlaamse regering gebruikt de opbrengst, goed voor 114 miljoen euro per jaar, ook om investeringssteun te geven aan nieuwe technologieën, zoals kleine windmolens, batterijen en projecten van groene warmte.
Bron: De Standaard, 24 september 2018

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply