Skip to main content

De Vlaamse zonnepanelenmarkt doet het goed. Dat hebben we vooral te danken aan particulieren en bedrijven. Op overheidsgebouwen is het geïnstalleerde vermogen aan zonnepanelen voorlopig onbekend maar ‘minimaal’, weet De Standaard.

Volgens berekeningen van Vlaams parlementslid Andries Gryffroy (N-VA), op basis van cijfers van Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA), zijn meer dan 8.300 overheidsgebouwen geschikt voor zonnepanelen. Deze administratieve gebouwen, scholen, zorginstellingen zouden samen goed zijn voor een potentieel van 653 MWp, oftewel tien procent van de doelstelling voor 2030.
“Er bestaat momenteel geen centrale databank die de huidige hoeveelheid geplaatste zonnepanelen bijhoudt”, reageert Gryffroy. “Maar we mogen wel veronderstellen dat dit minimaal is.”

Vlaams Energiebedrijf

Initiatieven genomen door het Vlaams Energiebedrijf om overheden en publieke diensten ertoe aan te zetten om zonnepanelen te plaatsen kennen tot dusver helaas weinig succes. Sinds begin 2018 is er bijna 6 MWp aan zonnepanelen geplaatst op 133 overheidsgebouwen.
Het Vlaams regeertakkoord belooft beterschap, met het voornemen om de verschillende overheden te ‘responsabiliseren’ om op hun vastgoed hernieuwbare energie te produceren. Ook werkt minister Demir aan een nieuw zonneplan voor de periode 2021 tot 2025, met als doel engagementen vast te leggen per sector en dus ook van de Vlaamse overheid zelf.
Bron: De Standaard, 9 maart 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply