Skip to main content

Volgens marktexperts wordt kalenderjaar 2017 een recordjaar voor zonnestroom. Nochtans was 2016 een teleurstellend jaar voor zonne-energie in Europa.
“De Europese markt kende in 2016 een krimp van 22%”, zei James Wattson, CEO van SolarPowerEurope, eerder deze maand op Intersolar Europe in München. “Wereldwijd werd echter een recordvermogen van 70 GWp verwelkomd en dat zal dit jaar oplopen tot boven de 80 GWp.” Tot en met 2021 zal Duitsland volgens de onderzoekers van SolarPowerEurope de meeste zonnepanelen verwelkomen. Frankrijk en Turkije vervolmaken de top 3.
Op Intersolar heerste dan ook een groot optimisme. Ging men in 2015 nog uit van een scenario waarbij er wereldwijd in 2020 540 GWp PV-vermogen opgesteld zou zijn, was dit afgelopen kalenderjaar al 613 GWp. Ditmaal doet de koepelvereniging er vooral voor 2021 nog een schepje bovenop en gaat men voor dat kalenderjaar uit van een opgesteld vermogen van 700 GWp. Bij de juiste politieke acties ligt volgens SolarPowerEurope zelfs een vermogen van 1 TWp voor datzelfde jaar in het verschiet.
Tijdens Intersolar werden de cijfers onderstreept door onderzoekers van GTM Research. Zij voorspellen dat de vraag naar PV-panelen dit jaar 85,4 GWp zal zijn. Exposanten en bezoekers toonden zich dan ook zeer optimistisch. Hierdoor vormde niet de beslissing van de Amerikaanse president Trump om het Klimaatakkoord van Parijs op te zeggen het gesprek van de dag, maar de hernieuwbare kansen voor de Europese zonne-energiemarkt.
Bron: Solar Magazine, juni 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply