Skip to main content

Zonnepanelenfabrikant Golden Concord Ltd. System Integration Technology (GCL-SI) bouwt in de Chinese miljoenenstad Hefei een fabriek met een productiecapaciteit van 60 gigawatt per jaar. In 2024 is de fabriek volledig operationeel.

Al in 2004 had Duitsland 1 gigawatt (GW) aan zonnepanelen op daken en in velden geïnstalleerd. Eind 2019 was dat vermogen opgelopen tot bijna 50 GW. Tot 2015 was Duitsland wereldwijd de grootste producent van zonnestroom. Nog altijd staat Duitsland in de mondiale top 5.
De nieuwe fabriek van GCL-SI gaat jaarlijks meer zonnepanelen produceren dan Duitsland in zo’n 30 jaar in totaal heeft geïnstalleerd. Elk jaar meer zonnepanelen dan er nu in heel Duitsland liggen. Uit één fabriek. Ook voor GCL-SI is dat een gigantische stap. De totale productiecapaciteit van de zonnepanelenproducent is nu 7,2 GW aan zonnepanelen per jaar.
Tot 2024 komt er elk jaar een kwart van de fabriek alvast in bedrijf, zodat GCL-SI al zo’n 90 GW aan panelen kan verkopen nog voor de volledige fabriek af is. Het totale complex vergt een investering van ¥18 mrd (€ 2,3 mrd).
Hoewel deze fabriek van 60 GW op moment van aankondiging vermoedelijk de grootste ooit is, past het complex prima in de trends in de sector. Vakblak PV-Tech telde in het eerste kwartaal van 2020 in totaal ruim 150 GW aan plannen voor nieuwe productiecapaciteit. Dat biedt hoop op nieuwe records in kilowattuurprijzen. Al die panelen moeten elk jaar ergens heen.
Bron: Wattisduurzaam.nl, 14 april 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply