Skip to main content

Vaak krijgen wij van onze klanten de vraag of zonnepanelen anno 2016 nog steeds een interessante investering zijn. Het antwoord is volmondig ‘ja’!
Zoals u weet komen nieuwe zonnepaneleninstallaties niet langer in aanmerking voor groenestroomcertificaten. Door hun hoge rendement zijn de zonnepanelen van vandaag echter perfect rendabel zonder dat er sprake dient te zijn van enige steunmaatregel.
DALENDE INVESTERINGSKOST
Bovendien is de kostprijs van zonnepanelen de laatste jaren gevoelig gedaald. Ter illustratie: tijdens de laatste 5 jaar zijn zonnepanelen gemiddeld maar liefst 53% goedkoper geworden! Het is dan ook niet toevallig dat er in 2015, ondanks het verdwijnen van groenestroomcertificaten, in Vlaanderen bijna dubbel zoveel zonnepaneleninstallaties werden geplaatst dan een jaar eerder.
Voor een zonnepaneleninstallatie van ongeveer 4 kWp mag u op een investeringskost van ongeveer 7.400 € (incl BTW) rekenen. Een dergelijke installatie kan in principe het volledige verbruik van een gemiddeld gezin dekken.
PROSUMENTENTARIEF
Wel dient u sinds juli 2015 rekening te houden met het prosumententarief. Dit is een vergoeding die eigenaars van zonnepanelen met een vermogen ≤ 10 kW met terugdraaiende teller dienen te betalen voor hun werkelijke afname van het elektriciteitsnet. Een doorsnee gezin betaalt op jaarbasis gemiddeld ongeveer 380 € aan prosumententarief.
In het voordeel van de investering in zonnepanelen spreken natuurlijk de stijgende elektriciteitsprijzen. In 2016 stijgt de energiefactuur van een doorsnee Vlaams gezin ten gevolge van tal van regeringsmaatregelen van gemiddeld 805 € naar maar liefst 1.147 €!
‘VASTE’ ENERGIEPRIJS
De levensduur van een PV-installatie bedraagt ongeveer 20 tot 30 jaar, waardoor uw energieprijs als het ware ‘vast’ ligt gedurende deze termijn en u ongevoelig blijft voor prijsstijgingen die er ongetwijfeld nog zullen komen. De besparing op uw energiefactuur wordt er bij stijgende elektriciteitsprijzen uiteraard alleen meer groter op.
Mits een goede oriëntatie, gericht tussen het zuidoosten en het zuidwesten, en een hellingshoek van 15° tot 50°, mag u voor de investering in zonnepanelen rekenen op een terugverdientijd van ongeveer 8 jaar. U hebt uw zonnepanelen dus na minder dan de helft van hun levensduur reeds terugverdiend!

Leave a Reply