Skip to main content

Sinds 1 augustus kan u bij het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid een aanvraag indienen voor een premie voor uw thuisbatterij. Maar is zo’n batterij, zelfs met premie, wel een rendabele investering?  En zijn er uitzonderingen op de markt? 
“Zonder de Vlaamse premie is in 99 procent van de gevallen de aanschaf van een batterij onrendabel”, zegt Jan Pollaris van Insaver in De Standaard. “Met de premie is dat nog altijd voor 94 procent het geval. Pollaris schat dat de Vlaamse premie de terugverdientijd van een batterij wel een beetje verlaagt. Tot nu lag die termijn tussen minimaal tien en maximaal dertig jaar. Daar gaat nu een kwart van af.
Toch brengt dat niet veel zoden aan de dijk, want de levensduur van een thuisbatterij schommelt momenteel rond de tien jaar. “Niet dat de batterij het na tien jaar begeeft, maar na zoveel tijd begint het verlies aan opslagcapaciteit te groot te worden. Als maar 60 à 70 procent van de oorspronkelijke batterijcapaciteit overblijft, is ze versleten. De meeste fabrikanten en installateurs van thuisbatterijen pinnen de garantie dan ook vast op tien jaar”, weet Pollaris.
Volgens Jeroen Büscher van het Vlaamse onderzoeksinstituut Energyville zijn er langere garantietermijnen op komst. “Tot voor kort was tien jaar de regel, maar we zien nu ook al fabrikanten die een levensduur van vijftien en zelfs twintig jaar naar voren schuiven.”

iLubat

Een totaal ander verhaal geldt voor de iLubat van onze zusteronderneming iLumen. Deze thuisbatterij heeft een lagere opslagcapaciteit dan bovenstaande systemen, maar valt dan ook onder een andere prijscategorie.
Hiernaast is de iLubat uniek in de zin dat deze aan DC-zijde van de zonnepaneleninstallatie wordt aangesloten, waardoor de ontlading gebeurt via de omvormer van de zonnepanelen zodat de groenestroomcertificaten nog steeds geteld worden via de bestaande groene stroom meter.

Laden en ontladen

Van zodra de zonnepanelen meer energie produceren dan het vermogen van de omvormer zal de batterij starten met opladen.
De iLubat bepaalt zelf, in functie van de meest optimale omstandigheden, wanneer het moment om te ontladen is aangebroken. De ontlading gebeurt steeds na zonsondergang (omvormer inactief).
Dankzij de iLubat wordt het verbruik van de zonne-energie met andere woorden verschoven naar de avond of de nacht.
 

Prosumententarief verlagen

Ook voor bestaande installaties biedt de iLubat een enorm voordeel. Door de iLubat te installeren in combinatie met een omvormer van een lager vermogen zal u gevoelig kunnen besparen op het prosumententarief.
Deze heffing van de Vlaamse overheid is afhankelijk van het maximale vermogen van de omvormer van uw zonnepaneleninstallatie. Hoe groter dit vermogen, hoe meer u betaalt voor het gebruik van het distributienet. Voor een gemiddeld gezin loopt het prosumententarief al snel op tot zo’n 500 euro per jaar.
Het pakket omvormer met iLubat kan omwille van de gevoelige besparing in prosumententarief in een mum van tijd terugverdiend zijn.

iLubat

Premie thuisbatterij

Thuisbatterij iLubat komt in principe in aanmerking voor de Vlaamse premie voor thuisbatterijen, al dient u hiervoor het systeem (vrijwillig) te laten keuren en aanmelden gezien dit (behalve voor de premie) geen verplichting is.
Verder dient u er rekening mee te houden dat de premie pas kan worden toegekend na plaatsing van de digitale meter en na overschakeling naar het nieuwe tariefsysteem. U dient met andere woorden uw voordeel van de terugdraaiende teller op te geven.
Voor gezinnen met een laag direct verbruik, die overdag weinig thuis zijn en vooral ’s morgens en ’s avonds veel verbruiken, lijkt dit niet aangewezen. Gezinnen met een hoog direct verbruik doen mogelijk wel hun voordeel met een premie-aanvraag voor hun thuisbatterij en de bijhorende overstap naar het nieuwe tariefsysteem.

Energiemonitor

Met een energiemonitor zoals Smappee kan u op een eenvoudige manier bepalen welk tariefsysteem voor zonnepanelen na plaatsing van de digitale meter het meest interessant is voor u. Klik hier voor enkele vuistregels omtrent de keuze tussen het bestaand en nieuwe tariefsysteem voor zonnepaneleneigenaars.

Vraag uw gratis offerte voor uw zonnepanelenproject aan!

Join the discussion 4 Comments

  • Jean schreef:

    Als ik een nieuwe omvormer nodig heb dan zou ik kiezen voor dit systeem. Nl lager vermogen + batterij die de piek opvangt.
    De voordelen die ik zie zijn : lager vermogen van de omvormer zorgt automatisch voor minder injectie op het net.
    Dit betekent dat de distributiekost via het nieuwe tarief lager zal zijn en als de vreg in jan 2022 beslist om capaciteitstarieven in te voeren zullen de injectiepiekstromen automatisch beperkt worden door het lager vermogen van de omvormer. Dit wordt dus in beide gevallen goedkoper voor mij en toch behoud ik de volledige groenestroomproductie die bepalend is voor mijn groenstroomcertificaten .
    U vemeld dat de terugdraaiende teller moet opgegeven worden. Dit is niet correct ; mijn digitale meter telt zowel de afname als de injectie en dus de hoeveelheid teruggedraaide stroom. Het principe van terugdraaien wordt hier niet toegepast op de distributiekost maar er is geen enkele juridische grond om het principe van terugdraaiende teller op de geleverde stroom niet toe te passen.
    Dat staat los van de distributiekost die bepaald wordt door de vreg. De leveranciersprijzen zijn een bevoegdheid van de overheid. Nu is de verhouding 1 (leveringsprijs) op 1(afnameprijs) en als die verhouding wijzigt of marktcomform wordt dan kan dat nooit 0 op 1 worden.

  • Said Benmouh schreef:

    was aan het denken om een kleinere omvormer te plaatsen in combinatie met een batterie of twee, zonder deze batterijen aan te geven, in de huidige situatie met terugdraaiende teller kan dat perfect om te besparen op onder andere het prosumententarief.
    totdat ze via de digitale meter de hoeveelheid geinjecteerde stroom na 22h niet meer tellen omdat de zon dan toch niet schijnt en alles wat je via je je batterijen injecteerd dus verloren gaat…tzou me niet verwonderen als ze dat doen om mensen met “illegale” batterijen terug te pakken.
    of heb ik het mis?

  • Michel De Mulder schreef:

    Graag wist ik wat zo’n oplaad batterijen momenteel kosten , wat de premies zijn , bedragen …. en hoe groot je deze installatie moet inschatten.

  • Marc Hemeryck schreef:

    Er wordt hier niet echt ingegaan op de reeele problematiek van stockeren van energie tijdens de zomer om in de winter te gebruiken: men heeft het doorgaans over batterijen met een opslagcapaciteit van 8kWh. Ik produceer op een zomerdag 30-35 kWh per dag. Mijn droogkast verbruikt ongeveer 3-6 kWh per week. Een batterij behoudt haar energie maximaal 48 uur. Als ik mijn droogkast, vaatwasser en wasmachine opzet terwijl de zon schijnt, houd ik minstens 25 kWh over, waarvan 8 kWh gedurende 48 u kan gestockeerd worden. Hoe kan ik in godsnaam deze configuratie rendabel maken, MET OF ZONDER subsidies?

Leave a Reply