Skip to main content

De markt van de elektrische wagens zit in de lift. Zo tekende zich het voorbije jaar een forse groei af in het aantal ingeschreven puur elektrische wagens in Vlaanderen. Uit een onderzoek van iVOX bleek dan weer dat 7 op 10 Belgen zich klaar voelt voor een elektrisch voertuig.

Ook Futech merkt de toegenomen belangstelling voor elektrische wagens. Zo vinden klanten het steeds belangrijker om bij de dimensionering van hun zonnepaneleninstallatie rekening te houden met de aanwezigheid van een elektrische wagen, die reeds in hun bezit is of die zij in de nabije toekomst zullen aankopen.
Op basis van metingen uit de praktijk, mag u erop rekenen dat de gemiddelde bestuurder ongeveer 25 kWh elektriciteit verbruikt per 100 km. Iemand die op jaarbasis 40.000 km aflegt, heeft met andere woorden zo’n 10.000 kWh elektriciteit nodig. Logischerwijze ligt het elektrisch verbruik bij een bestuurder met een sportieve rijstijl, naar analogie met benzine- en dieselwagens, hoger dan bij een rustige chauffeur die zelden op de autosnelweg rijdt.
In de praktijk stellen we vast dat gemiddeld zo’n 50% van het aantal laadbeurten van elektrische wagens op locatie (vb. werkplaats) gebeurt en de overige 50% thuis. Voor iemand die jaarlijks zo’n 40.000 km aflegt, komt dit dus neer op een extra huishoudelijk verbruik van zo’n 5.000 kWh.
Met deze gegevens kan een zonnepaneleninstallateur zoals Futech perfect berekenen hoeveel zonnepanelen een specifieke klant nodig heeft om zijn huishoudelijk energieverbruik en het verbruik voor het laden van zijn elektrische wagen te dekken.

Elektrisch voertuig als batterij

Momenteel wordt er veel onderzoek verricht naar de mogelijkheid om in de toekomst elektrische wagens als een batterij te gebruiken. Hierbij zou u ’s avonds, wanneer uw zonnepanelen geen energie opwekken, uw wagen kunnen gebruiken als batterij voor het huishoudelijk energieverbruik. Overdag kan de overschot aan zonne-energie dan weer aangewend worden om de batterij van uw elektrische wagen op te laden.

Vraag hier uw offerte voor zonnepanelen aan !

Join the discussion 2 Comments

  • Bruneel schreef:

    Stoppen met te gaan werken om je EV op te laden met de zon om de elektriciteit’s avonds te kunnen gebruiken.
    Waarom heb je dan een EV nodig? Of moeten we straks enkel gaan werken indien er geen zon is, super.
    Of beter nog herinvoering van het brugpensioen, dan zijn die mensen thuis om hun EV op te laden, let wel net voor ze op brugpensioen gingen kregen ze al 4j een EV salariswagen waarbij een deel van hun swt werd uitbetaald onder de vorm van een verplichte overname van hun EV om als home powerbank te kunnen fungeren.

  • Zo te zien wint elektrisch rijden het met vlag en wimpel van ‘fossiel’ rijden op het vlak van verbruikskosten. Bekijk dit over een periode van pakweg 5 jaar en je ziet een forse besparing.

Leave a Reply