Skip to main content

Bij een autonoom of off-grid zonnepaneelsysteem bent u volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet. U wordt met andere woorden zelfvoorzienend. Klinkt natuurlijk geweldig, maar in de praktijk is een dergelijke configuratie helaas (nog) niet zo vanzelfsprekend.
Off Grid systeem
Bij een autonoom zonnepaneelsysteem gaat uw woning volledig ‘off-grid’. Er is dus geen sprake van een aankoppeling aan het net. Het uitgangspunt van een dergelijk systeem is dat het overschot van de geproduceerde elektriciteit door de zonnepanelen wordt opgeslagen op een batterijsysteem. Tijdens momenten dat de productie van uw zonnepanelen lager ligt dan uw verbruik, haalt u uw tekort aan stroom dan weer uit de batterij.
Aan een off-grid zonnepaneleelsysteem zijn er vandaag echter enkele nadelen verbonden die u zeker niet mag negeren:
– Tijdens wintermaanden is de productie van zonnepanelen gevoelig lager dan tijdens de zomer, terwijl u net dan meer energie verbruikt. Is uw batterij tijdens een sombere decemberdag bijvoorbeeld opgewassen tegen het gelijktijdig gebruik van uw wasmachine, uw vaatwasser en dit terwijl u TV kijkt? U zou hierop kunnen inspelen door voor een zonnepaneleninstallatie en/of batterijsysteem met een gevoelig groter vermogen te kiezen dan bij een netgekoppeld systeem. In beide gevallen loopt de kost echter zeer hoog op en dient men zich vragen te stellen bij de praktische haalbaarheid.
– Bij een defect aan uw zonnepanelen, omvormer of batterij valt u volledig zonder stroom. Bij een netgekoppeld systeem schakelt u in dat geval voor de volle 100% over op het net. Eventueel kan u bij een off-grid systeem wel een noodgenerator voorzien.
Uiteraard biedt een autonoom zonnepaneelsysteem ook enkele voordelen:
+ Aangezien u niet langer gebruik maakt van het elektriciteitsnet, hoeft u geen prosumentenbelasting te betalen. Deze kost een gemiddeld gezin met een standaard zonnepaneleninstallatie zo’n 400 € per jaar.
+ De beschikbaarheid van elektriciteit wordt niet bepaald door uw elektriciteitsmaatschappij. U bent dus onafhankelijk van eventuele stroompannes op het net.
Toekomstmuziek
Globaal genomen kunnen we concluderen dat het economisch voorlopig aantrekkelijker is om bij de installatie van een batterij de koppeling met het net te behouden. Zeker in België, dat weinig afgelegen woningen telt en waar het net vrij tot zeer betrouwbaar is. Door technologische vooruitgang is de verwachting dat er in de nabije toekomst betere (meer capaciteit) en goedkopere batterijsystemen ontwikkeld zullen worden, die off-grid systemen er alleen maar aantrekkelijker op zullen maken.
Bron afbeelding: https://www.wholesalesolar.com/solar-information/off-grid-living

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply