Skip to main content

Eind april plaatste Vlaams minister van Energie Lydia Peeters het 300.000ste zonnepaneel van Kristal Solar Park in Lommel. Daarmee gaat de bouw van het grootste zonnepark van de Benelux haar laatste fase in. Nyrstar Balen en later ook nieuwe bedrijven die zich er zullen vestigen, zullen groene energie afnemen van de zonnepanelen.

De opstart van het park is de komende maanden stapsgewijs gepland. Tegen 1 juli 2019 zal het volledig operationeel zijn. Kristal Solar Park wordt beheerd door de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM en stad Lommel. De partners maakten 60 miljoen euro vrij voor de realisatie van dit grootschalige energieproject.

Eén zonnepaneel per Vlaming

Met een oppervlakte van 200 voetbalvelden, 302.000 zonnepanelen, 2000 km kabel en een vermogen van 99,5 MWp is Kristal Solar Park het grootste zonnepark van de Benelux. Die capaciteit kan 25.000 gezinnen van elektriciteit voorzien en realiseert 25 procent van de Vlaamse ambitie inzake zonnepanelen voor 2019. Vlaanderen streeft naar één zonnepaneel per Vlaming tegen 2020. Kristal Solar Park doet een flinke duit in het zakje.
Op vlak van privé-zonne-installaties scoort Vlaanderen erg goed. Maar, als het op grootschalige zonneparken aankomt, is er nog werk aan de winkel. Tegelijkertijd heeft Vlaanderen nog heel wat vrije ruimte om die klimaatdoelstelling inzake hernieuwbare energie te realiseren.
Vlaams minister van Energie Lydia Peeters: “Met Kristal Solar Park heeft Limburg, Vlaanderen en zelfs de volledige Benelux er een paradepaardje bij op het vlak van zonnepanelen. Los van de eer, hebben we zulke grote zonneprojecten hard nodig: voor het behalen van onze energiedoelstellingen, om onze bedrijven en huishoudens van groene elektriciteit te voorzien én voor een beter klimaat.”
Kristal Solar Park wordt gerealiseerd op de lege percelen van het bedrijventerrein Kristalpark III in Lommel en is daar dus een mooi voorbeeld van. Van zodra bedrijven zich op de site vestigen, verhuizen de zonnepanelen naar de daken van de nieuwe bedrijfsgebouwen. Vanaf de start gaat alle beschikbare energie naar metalenproducent Nyrstar in Balen.

Impactvolle klimaatprojecten

“LRM hecht veel belang aan het klimaat. Dat tonen we ook door te investeren in impactvolle klimaatprojecten”, zegt Tom Vanham, CEO LRM. “Dit project past dan ook perfect in onze ambitie en kadert in een reeks van klimaatinvesteringen. Bovendien zijn we trots om te zeggen dat ook dit project het midden houdt tussen economie en ecologie. In alle fases van het project werd er op deze industriële site rekening gehouden met de aanwezige natuur.
“Dit zonnepark zou alle inwoners van Lommel én Pelt van groene energie kunnen voorzien”, zegt Bob Nijs, burgemeester stad Lommel. “Gezien de schaal van dit zonnepark, kon de installatie 40 procent goedkoper gebeuren dan bij een particuliere installatie. We zijn heel trots dat we zo’n mooi en impactvol project in Lommel kunnen realiseren.”
Bron: Lydiapeeters.be

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion One Comment

Leave a Reply