Skip to main content

Ons land moet werk maken van een groene tax shift. Daar raken de vier energieminister het volgens Het Laatste Nieuws stilaan over eens. Om de omslag naar hernieuwbare energie te versnellen, zullen de lasten op elektriciteit dalen en die op gas en stookolie stijgen.

Hoogspanning

Energiepact

Het langverwachte energiepact waarover de federale en regionale overheden nu al drie jaar onderhandelen, komt eindelijk in zicht. Tegen eind dit jaar zullen we weten hoe België, Vlaanderen, Brussel en Wallonië denken de energiedoelstellingen van 2030 te halen. Wat zeker in het pact komt, is de intentie om de komende jaren een groene tax shift door te voeren.
“Het enorme prijsverschil tussen de gas- en elektriciteitsfactuur is niet langer verdedigbaar als we de omslag naar hernieuwbare energie willen versnellen”, zegt Vlaams energieminister Bart Tommelein. “De voorbije decennia heeft Vlaanderen gekozen om heffingen en kosten voor premies, openbaredienstverplichtingen en de regulator, wel in de elektriciteitsfactuur te stoppen en niet in de gasfactuur. Zo’n taxshift van elektriciteit naar fossiele brandstoffen als gas maar ook stookolie is perfect verdedigbaar. Het is niet meer dan logisch dat de vervuiler betaalt. Maar we moeten de verschuiving uiteraard zeer geleidelijk aan uitvoeren. We moeten de mensen de tijd geven om zich aan te passen. Het is niet de bedoeling om gezinnen voor voldongen feiten te stellen. Maar in de feiten is het voordelig om in je eigen hernieuwbare energieproductie te voorzien.”

Wereldleider zonnepanelen

Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een zonnepaneleninstallatie. “Met een geïnstalleerd vermogen van 190 kilowatt per vierkante kilometer is Vlaanderen nu al wereldleider in zonnepanelen. Maar het moeten er veel meer worden”, besluit Tommelein.
Bron: Het Laatste Nieuws, 9 november 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply