Skip to main content

Begin juli werd de Mijn VerbouwLening definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Vlamingen kunnen vanaf september tot 60 000 euro goedkoper lenen door de renteloze Mijn VerbouwLening. De regering trekt hiervoor een budget uit van 496 miljoen euro.

Laagste en middeninkomens steunen

De Vlaamse ministers Zuhal Demir en Matthias Diependaele willen met de Mijn VerbouwLening de laagste en middeninkomens steunen. Op deze manier kunnen mensen met weinig spaargeld ook hun woning renoveren. De middeninkomens hebben recht op een premie van 35% van de renovatiekosten. Voor de laagste inkomens loopt deze premie op tot 50% van de renovatiekosten. Daarnaast kunnen mensen die het resterende bedrag niet op hun bankrekening staan, extra lenen tot maximaal 60 000 euro.

Welke verbouwingen komen in aanmerking?

Alle werken die in aanmerking komen voor de Mijn VerbouwPremie komen ook in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening. Mijn VerbouwPremie is sinds 1 juli 2022 de eengemaakte premie van de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen.   Zowel investeringen in woningkwaliteit als in energie-efficiëntie met een maximale looptijd van 25 jaar komen in aanmerking.
Dakrenovaties, buitenmuurrenovaties, renovaties van buitenschrijnwerk en renovaties van vloeren en funderingen, binnenrenovaties, sanitair en elektriciteit, (hybride) warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers komen in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening. Voor de laagste inkomens kunnen ook gascondensatieketels tot 2006 in rekening gebracht worden. Tenslotte komen ook zonnepanelen in aanmerking voor de Mijn VerbouwLening, maar niet voor de Mijn VerbouwPremie.
De Mijn VerbouwPremie zal in mindering worden gebracht van het uitstaande kapitaal van de Mijn VerbouwLening voor werken die worden uitgevoerd in het kader van de lening. Zo kan de afbetalingstermijn van de Mijn VerbouwLening worden ingekort of kan het maandelijks af te betalen bedrag worden verlaagd.

Wanneer?

De Mijn VerbouwLening kan aangevraagd worden vanaf 1 september bij de Energiehuizen, een instelling waar u terechtkunt met vragen in verband met energiebesparing, renovatiewerken en hernieuwbare energie. Facturen vanaf 1 juli komen wel al in aanmerking voor de lening. De Mijn VerbouwLening zal kunnen aangevraagd worden tot eind 2026.
De Vlaamse regering hoopt dat de goedkope prefinanciering door middel van de Mijn VerbouwLening een renovatiegolf in Vlaanderen zal teweegbrengen en hoopt zo de veroudering van gebouwen aan te pakken.
Bron: Solarmagazine.nl, 11 juli 2022.

Leave a Reply