Skip to main content

De groei van de opwekkingscapaciteit uit zonnepanelen is vorig jaar wereldwijd voor het eerst groter geweest dan de toename bij welke andere energiebron dan ook.
De nieuwe zonnevelden en -panelen waren goed voor bijna 75 gigawatt aan toevoegingen, terwijl de groei van de capaciteit van bijvoorbeeld kolencentrales niet verder kwam dan 57 gigawatt, als rekening wordt gehouden met de sluiting van oude centrales.

Dit blijkt uit een onderzoek van het Internationaal Energieagentschap IEA dat woensdag is gepubliceerd. De totale opwekkingscapaciteit is vorig jaar toegenomen met 165 gigawatt. Omdat naast zonnepanelen onder meer ook de capaciteit van wind sterk groeide, was twee derde van de capaciteitstoename afgelopen jaar afkomstig uit duurzame energiebronnen.

Recordjaar

‘Het was een nieuw recordjaar, voornamelijk als resultaat van de snelle groei van het aantal in gebruik genomen zonnepanelen in China en de rest van de wereld’, aldus het IEA.
Volgens het agentschap is de groei te danken aan de dalende kosten van zonnepanelen, terwijl er daarnaast een actief stimuleringsbeleid wordt gevoerd door overheden. ‘Afgelopen jaar versnelde de groei van de opwekkingscapaciteit van zonnepanelen wereldwijd met 50%.’ China was hier volgens het IEA voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor.
Tegelijk met de toename van de capaciteit zijn ook de prijzen voor hernieuwbare energie aan het dalen volgens het agentschap. Bij veilingen daalden de prijzen tot wel 3 cent per kilowattuur. ‘Er werden lage prijzen voor zon en windenergie gemeld in verschillende landen, waaronder India, de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico en Chili. Deze lage contractprijzen zijn in toenemende mate vergelijkbaar of lager dan de opwekkingskosten bij nieuwe gas- of kolencentrales.’

‘Nieuw tijdperk’

De recordcapaciteitstoename van duurzame energie in 2016 is volgens het agentschap het fundament onder de eigen energieprognose. Die gaat uit van aanhoudende sterke groei tot en met 2022, met een toename van van duurzame opwekkingscapaciteit met meer dan 920 gigawatt, dat is 43% meer dan er op dit moment opgewekt wordt. De verwachting is dat de hernieuwbare opwekkingscapaciteit dit jaar 12% toeneemt ten opzicht van vorig jaar.
‘Zonnepanelen gaan een nieuw tijdperk in. De komende vijf jaar zullen zonnepanelen de sterkste capaciteitsgroei laten zien van alle duurzame bronnen, ruim hoger dan de groei bij wind- en waterkracht’, stelt het IEA. ‘Dit is een keerpunt en onderbouwt onze groeiprognose voor zonnepanelen die ten opzichte van vorig jaar met een derde is verhoogd.’
Bron: Financieel Dagblad, 4 oktober 2017

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply