Skip to main content

Afgelopen week raakte het nieuws bekend dat de introductie van de digitale energiemeter in Vlaamse huishoudens wordt uitgesteld naar 1 juli 2019. In afwachting hiervan ontwikkelde energieregulator VREG een tool waarmee u de impact van de digitale meter op uw energiefactuur kan simuleren.
Slimme meter
De simulator van de VREG heeft 2 doelstellingen
1) Een inschatting van de impact op uw elektriciteitsfactuur van de overstap van een terugdraaiende meter (enkelvoudig of dag/nacht) naar een digitale meter (enkelvoudig of dag/nacht).
2) Bewustmaking over het belang van uw zelfconsumptie.
Na het achterlaten van enkele gegevens van uw zonnepaneleninstallatie geeft de simulator u een inschatting of u met de digitale meter meer of minder zal betalen dan momenteel met het prosumententarief. Een belangrijke factor hierin is het percentage van zelfconsumptie of direct verbruik. Dit is de hoeveelheid elektriciteit die u onmiddellijk zelf verbruikt op het moment dat uw zonnepanelen elektriciteit opwekken. Hoe meer zelfconsumptie, hoe minder elektriciteit u van het distributienet afneemt en hoe minder distributiekosten u betaalt.

Link simulator VREG: https://simulatordigitalemeter.vreg.be/ 

Stand van zaken digitale meter

Tenslotte geeft de VREG nog een laatste stand van zaken omtrent het compensatiemechanisme ter vervanging van de terugdraaiende teller bij zonnepaneleninstallaties na de plaatsing van de digitale meter. Momenteel houdt de energieregulator een publieke bevraging over het voorstel om de nettarieven tot aan uw eerste meteropname na 31 december 2019 op dezelfde manier te factureren als vandaag. In dit voorstel betaalt u tot dan het prosumententarief, ook al heeft u een digitale meter. Uw nettarief blijft tot dan ook gebaseerd op uw nettoverbruik. Pas na afloop van de publieke bevraging neetmt de VREG hierover een definitieve beslissing.

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Join the discussion 3 Comments

 • pv eigenaar schreef:

  Kan iemand mij zeggen hoe ‘instant’ het verbruik is van een gezin ? Je kan dit toch niet 100% correct meten;
  Deze simulatie kan bijgevolg ook nooit correct zijn. Gaan we straks allemaal thuis zitten op de middag om de strijk en de vaatwas op te zetten ? Gaan we de afvalberg van niet versleten toestellen vergroten om intelligente toestellen te kopen ? Het is duidelijk dat de begunstigden NIET de consument zal zijn. Dat is alvast duidelijk.

 • pv eigenaar Hulst schreef:

  het komt er eigenlijk op neer dat je “bewust met energie moet omgaan” lees als je niet de hele tijd uw energieverbruik in het oog houd en managed dat je zowiezo meer gaat betalen.
  en wie heeft daar tijd voor? bijna niemand of hoe de open vld zijn belofte aan de multinationals houd!!
  wat zijn we toch naief geweest om te denken dat je iets kan verdienen met zonnepanelen te plaatsen!
  Futech misschien moeten jullie wat harder op tafel kloppen bij de minister?

 • andre schreef:

  had jij dan verwacht dat ze zoiets invoeren om de consument een voordeel te gunnen?
  alleen al het feit dat het om een verplichte vervanging gaat zegt genoeg.
  die intiligente brol vraagt niemand naar,intiligente toestellen heb ik ook geen behoefte aan,of gaan ze binnen enkele jaren ook nog noteren hoe vaak ik het toilet doorspoel en een plas en kak tax invoeren?
  WINST EN CONTROLE,daar draait het om.
  en dan verwonderd zijn dat er opstanden komen!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply