Skip to main content
De elektriciteitsfactuur voor een gemiddeld Vlaams gezin is met 286 euro gestegen en bedraagt nu 1.022 euro per jaar. Dat zegt het Prijzenobservatorium. De prijs bij ons is veel feller omhoog gegaan dan in onze buurlanden.
De belangrijkste oorzaak van de hogere elektriciteitsprijs is de btw-verhoging van 6 naar 21 procent. Maar ook de afschaffing van de gratis elektriciteit en de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de “Turteltaks”, deden de prijs fors toenemen.
“De pure prijs van energieleveranciers is nochtans naar beneden gegaan. Het is door andere componenten zoals belastingen en  distributietarieven dat de prijs in België zo fel gestegen is ten opzichte van de landen rondom ons”, zegt Peter Van Herreweghe van het Prijzenobservatorium.
In onze buurlanden steeg de elektriciteitsprijs gemiddeld met 0,7 procent. Bij ons is dat ruim 40 procent. Dankzij de duurdere elektriciteit leunt de inflatie in België in het tweede kwartaal wel dicht aan tegen het streefdoel – net geen 2 procent – van de Europese Centrale Bank.
Bron: deredactie.be 

Leave a Reply