Skip to main content

Het Nederlandse consortium Oceans of Energy zal een ‘zonnefarm’ van 2.500 vierkante meter in de Noordzee plaatsen. Het betreft een proefproject van drie jaar.
Noordzee
Zonnepanelen midden in de Noordzee, het klinkt op het eerste zicht niet zo evident. “Toch is het principe simpel”, legt oprichter Allard Van Hoeken uit op Radio 1. “Zonnepanelen komen op drijvers te liggen. Een kabel brengt de energie naar het land.”

Hogere opbrengst

Bovendien kent het systeem van ‘zonnefarms’ heel wat voordelen. “Ze nemen geen schaarse ruimte van het land in. Ook is er op zee meer reflectie van het water naar de wolken en terug, waardoor er meer opbrengst is dan op het land. Zonnepanelen doen het zelfs beter dan offshore-wind”, weet Van Hoeken.
“Toch zullen we rekening moeten houden met moeilijke condities. De enorme golfkracht en de harde wind zijn de grootste moeilijkheden. Verder is er het zout water. Op dit vlak hebben we echter al ervaring met elektronische onderwaterapparatuur.”

Scheepvaart

De scheepvaart zal alvast geen hinder ondervinden van de ‘zonnefarm’ in de Noordzee. “Voorlopig komen de drijvende zonneparken enkel tussen de offshore-windmolens. Daar moet de scheepvaart al wegblijven.”

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply