Skip to main content

Internationale overheden moeten schone energie centraal stellen in de stimuleringsplannen om de economische schade door het coronavirus te bestrijden. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

“De impact van het coronavirus over de hele wereld en de daaruit voortvloeiende onrust op de wereldmarkten domineren de wereldwijde aandacht. Regeringen reageren op deze onderling verbonden crises en mogen een grote uitdaging van onze tijd niet uit het oog verliezen: de overgang naar schone energie”, aldus Fatih Birol, uitvoerend directeur van het internationaal energieagentschap IEA.

Onontkoombare uitdaging

“We mogen niet toestaan ​​dat de huidige crisis onze inspanningen om de onontkoombare uitdaging van de wereld aan te gaan, in gevaar brengt”, vervolgt Birol.
Grootschalige investeringen om de ontwikkeling, inzet en integratie van schone-energietechnologieën – zoals zonne-energie, wind, waterstof, batterijen en CO2-afvang – te stimuleren, zouden volgens Burol een centraal onderdeel moeten zijn van de plannen van regeringen omdat dit een dubbel voordeel met zich meebrengt. Te weten het stimuleren van economieën en het versnellen van de overgang naar schone energie.
“De kosten van essentiële hernieuwbare technologieën, zoals zonne-energie en wind, zijn veel lager dan in voorgaande perioden waarin regeringen stimuleringspakketten lanceerden”, stelt Birol. “En de technologie voor zowel zon als wind is in een veel betere vorm dan in het verleden. Ondertussen hebben waterstof en CO2-afvang grote investeringen nodig om ze op te schalen en de kosten te verlagen. Dit zou kunnen worden geholpen door de huidige rentestanden, die al laag waren en verder dalen, waardoor de financiering van grote projecten betaalbaarder wordt. Overheden kunnen schone energie nog aantrekkelijker maken voor particuliere investeerders door garanties en contracten te verstrekken om financiële risico’s te verminderen. Het nemen van deze stappen is uiterst belangrijk omdat de combinatie van het coronavirus en de volatiele marktomstandigheden de aandacht van beleidsmakers, bedrijfsleiders en investeerders zal afleiden van overgangen naar schone energie.”

Ondermijning door olieprijs

De scherpe daling van de oliemarkt zou de overgang naar schone energie volgens de uitvoerend directeur van het IEA wellicht kunnen ondermijnen door de impuls voor energie-efficiëntiebeleid te verminderen. ‘Zonder maatregelen van overheden leidt goedkopere energie er altijd toe dat consumenten deze minder efficiënt gebruiken. Het vermindert de aantrekkingskracht van het kopen van efficiëntere auto’s of het aanpassen van huizen en kantoren om energie te besparen. Dit zou zeer slecht nieuws zijn, aangezien verbeteringen in energie-efficiëntie, een essentieel element voor het bereiken van internationale klimaatdoelstellingen, de afgelopen jaren al aan het verzwakken zijn.’
Bron: Solar Magazine, 25 maart 2020

Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief

Leave a Reply