Skip to main content

HASSELT – De markt van zonnepanelen staat onder druk en dat zorgt voor koopjes en onzekerheid. Terwijl Chinese fabrikanten hun voorraden spotgoedkoop dumpen, waarschuwt sectorfederatie PV-Vlaanderen voor cowboypraktijken.

 

Herman Daniëls is ondervoorzitter van PV-Vlaanderen, de sectorfederatie voor fotovoltaïsche zonne-energie. Hij verklaart de onnatuurlijk lage prijzen die sommige ook op Vlaamse markt hanteren. “In China worden fabrikanten door de overheid ondersteund om hun enorme overproductie zelfs beneden de productieprijs van de hand te doen.”

Chinese panelen
Dat een Nederlandse energieleverancier (NLE) stunt door klanten drie panelen cadeau te doen bij ondertekening van een energiecontract voor vijf jaar, bewijst hoe de zonne-energiemarkt kreunt. In de VS werd recent een bijkomende invoerbelasting van 30% op Chinese panelen ingesteld. Dat is een manier om de eigen economie te beschermen, maar ook om minderwaardige panelen te weren.
En dat zijn er heel wat, zegt Jurgen Van de Sompele van verdeler Ra6. “Zeventig procent van de zonnepanelen die vandaag worden verkocht, is van dubieuze kwaliteit. Vaak worden ze verkocht aan minder dan de helft van de prijs van Duitse of Japanse panelen.” Toch is het begrijpelijk dat de klant in verleiding komt. “Een deftig zonnepaneel kost zo’n 2,3 of 2,4 euro per wattpiek”, zegt Van de Sompele, verwijzend naar de verhouding tussen de kostprijs en energie-opbrengst. “Maar vooral in Limburg drukt de prijzenoorlog de kostprijs tot 1,4 euro per wattpiek. Dat kan geen goed materiaal zijn.”
Een paar telefoontje naar Limburgse installateurs leveren ons prijzen op vanaf 1,65 euro per wattpiek. Prijzen waarover “nog kan worden onderhandeld.”

 

EVOLUTIE VAN PRIJZEN VOOR ZONNEPANELEN

  Prijs Terugverdientijd
2007 23.987 euro 10 jaar
2008 21.888 euro 9,2 jaar
2009 17.340 euro 7,1 jaar
2010 9.616 euro 4,8 jaar
2011 8.442 euro 4,8 jaar
2012 11.877 euro 6,9 jaar
2012* 7.000 euro 4 jaar
* met dubieuze Chinese zonnepanelen

 

Afschaffing aftrek
De berichten over installaties van minderwaardige kwaliteit, komen op een slecht moment. De sector voelt de gevolgen van de afschaffing van de belastingsaftrek in november 2011. Potentiële klanten krijgen het gevoel dat ze de boot hebben gemist. Toch wijzen installateurs erop dat goede zonnepanelen ook na de afschaffing van de belastingsaftrek een erg goede investering blijven, en dat de bestellingen stilaan weer toenemen. “Dit jaar bereiken we zelfs het punt waarop zonnestroom goedkoper wordt dan klassieke stroom, los van alle subsidieregelingen”, zegt Björn Vanhaver van groothandel Ra6.
De afgelopen jaren is de prijs van een doorsnee-installatie gehalveerd, waardoor die nog steeds in minder dan 7jaar tijd is terugverdient. Wat daarna volgt is winst en een pak rendabeler dan een spaarrekening. Bovendien leveren groenstroomcertificaten nog steeds 230 euro per kWh op, een som die op 1 julie daalt tot 210 euro. Al is het mogelijk dat de regering de vergoeding voor certificaten nog sneller afbouwt.

GEDUPEERDE KLANT 

HASSELT – Hoe moeilijk een depudeerde klant het kan krijgen, bewijst een verhaal uit Oost-Vlaanderen. Anoniem, omdat een advocaat is ingeschakeld en de klant na een internationale speurtocht de toezegging kreeg dat er nieuwe zonnepanelen worden geplaatst.

“Ik liet in 2009 een installatie plaatsen van 15.000 euro, die een jaarlijkse opbrengst van 4.000 kWh garandeerde. Na 2,5 jaar zit ik niet op 10.000 kWh, maar op 2.000.” De klant stelde vast dat zijn leverancier naar Turkije was verhuisd en dat achter de Duits ogende zelfklever op zijn panelen (Dresden Solar) een niet-traceerbaar Chinees bedrijf schuilging. Nadien bleek hij te beschikken over in China afgekeurde panelen, gekoppeld aan een niet gehomologeerde omvormer. Hij had slechte één keer geluk. “Dat de importeur van de zonnepanelen zijn handtekening op het document heeft geplaatst. Die heeft beloofd nieuwe panelen te komen plaatsen.” 8.000kWh is hij sowieso kwijt, plus de opbrengst van de groenstroomcertificaten:2.800 euro. Geert Coene van Test-aankoop verwittigt : “Er bestaat geen noodfonds of een instantie om dit soort problemen op te vangen.” De klant moet preventief te werk gaan door ze duidelijk mogelijke informatie te vragen over verkoper, distributeur en fabrikant. Op die drie partijen kan hij zijn rechten doen gelden. Als ze dus terug te vinden zijn.”

Hij geeft de volgende tips :
1. Zoek een betrouwbare installateur en leverancier. De leden van sectorfederatie PV-Vlaanderen geven bijkomende garanties.
2. Kies niet per se voor de goedkoopste. Die kan je later duur betalen.
3. Controleer of van de geleverde zonnepanelen uitgebreide productinformatie en gegevens van de producent en importeur voor handen zijn.
4. Check garantievoorwaarden en opbrengstverschillen bij leveranciers.
5. Bij garantieproblemen is een Europese (vaak Duitse) fabrikant vaak bereikbaarder 

Leave a Reply